Czyszczenie piekarnika - dlaczego warto i jak często powinno sie to robić?
Umyty piekarnik jest podstawą udanego pieczenia - dowiedz się, jak prawidłowo czyścić piekarnik i dlaczego nie warto pomijać tej czynności podczas domowych porządków.
Dlaczego czyszczenie piekarnika jest takie ważne?
Piekarnik to podstawowe wyposażenie każdej kuchni — niezależnie, czy lubisz gotować lub piec, jest on przydatny podczas przyrządzania żywności. Wydawać by się mogło, że jego użytkowanie jest banalnie proste i nie wymaga on tak dokładnego czyszczenia w porównaniu do kuchenki. Nic bardziej mylnego — w piekarniku pozostają pozostałości z tłuszczu, cukrów oraz resztki jedzenia. Zazwyczaj rezygnujemy z czyszczenia piekarnika zaraz po jego użyciu, gdyż jest nagrzany, a potem często o tym zapominamy.
Zaleca się jednak regularne czyszczenie piekarnika, aby uniknąć gromadzenia się zabrudzeń, które z biegiem czasu robią się trudniejsze do usunięcia. Długotrwały brud może również dostać się do elementów grzewczych czy wentylatorów, a w rezultacie przyczynić się do pogorszenia pracy urządzenia. Warto czyścić piekarnik systematycznie, z użyciem zalecanych metod oraz w miarę możliwości używać podczas pieczenia pokrywek żaroodpornych lub rękawów.
Czyszczenie piekarnika w domu
Warto pamiętać, że przy czyszczeniu piekarnika powinno się unikać stosowania silnych detergentów, ponieważ mogą one wniknąć do jedzenia podczas kolejnego pieczenia. Mogą wtedy powstać szkodliwe opary, a toksyny wsiąknąć do przygotowywanych potraw. Najpewniejszym rozwiązaniem na wyczyszczenie piekarnika będzie użycie łagodnych lub naturalnych środków, które również radzą sobie z trudnymi zabrudzeniami. Najwięcej domowych metod polega na użyciu sody oczyszczonej, octu lub soku z cytryny, aby wyczyścić piekarnik.
Jedną z nich jest przygotowanie pasty z sody i kilku kropelek octu, rozprowadzenie jej na zabrudzone miejsca, a następnie starcie jej miękką gąbeczką, nasączoną wodą i sokiem z cytryny. W ten sposób nawet tłuste i zaschnięte plamy powinny zostać łatwo usunięte. Ciekawym sposobem jest wlanie do naczynia żaroodpornego soku z cytryny lub wody z sodą i grzanie go w piekarniku w temperaturze około 200 stopni, przez kilkanaście minut. Powstała para wodna z pewnością ułatwi mycie piekarnika w jego wnętrzu.
Jak prawidłowo wyczyścić piekarnik?
Przed przystąpieniem do czyszczenia piekarnika należy wyjąć z niego wszystkie elementy ruchome takie jak ruszt czy blachy. Koniecznie upewnij się, że piekarnik jest odłączony od źródła zasilania, aby uniknąć porażenia prądem. Najpierw należy pozbyć się resztek jedzenia i okruszków za pomocą szczotki, ale o miękkim włosiu, aby zapobiec zadrapaniom i nie uszkodzić powłoki wnętrza piekarnika. Nie próbuj zdrapywać zaschniętych plam nożem ani drucianą szczotką — takie zabrudzenia należy najpierw rozpuścić. W tym celu możemy zastosować metodę parowego czyszczenia piekarnika.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pozostawiamy na 30 minut, z termoobiegiem. Po wystygnięciu należy wyczyścić piekarnik za pomocą wilgotną, miękkiej ścierki. Jest to najprostsza metoda, którą należy wypróbować w pierwszej kolejności — być może będzie ona wystarczająca.